Sunday, December 17, 2017

RESEPI IKAN GERUT MASAK BERLADA

IKAN GERUT
GERUT-GERUT ialah sejenis ikan yang bernilai dari segi komersial – terutamanya di Australia kerana ukuran ikan di sana besar-besar belaka – kerana rasanya yang lemak manis dan boleh dimasak dalam apa cara sekalipun; kari, asam pedas, pindang, lemak cili padi, dikukus atau dibakar dengan pelbagai jenis rempah dan bumbu dan sebagainya.

Lagipun susuk dan warna keperak-perakannya yang berkilau itu menonjolkan keberadaannya di samping ikan-ikan lain yang dipamerkan oleh penjual. Oleh itu, harganya pun agak tinggi.

Bunyi ‘geruuut’ atau ‘keruuut’ ini terbit daripada tabiat gerut-gerut menggerit gigi-giginya yang berada di dasar tekak. Pundi-pundi angin yang berdekatan, yang berfungsi sebagai kotak suara, pula menguatkan lagi bunyi itu. Tabiat ini serupa dengan perlakuan ikan gelama (croaker) jantan yang ‘mengeruk’ seperti katak dek pengecutan pundi-pundi anginnya ketika ia diganggu, ditangkap atau dipancing. (Cerita ikan gelama ini – gelama pisang – sudah disiarkan dalam keluaran BH, 14 Mei lalu.)
RESEPI IKAN GERUT MASAK BERLADA
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Gerut  bersaiz sederhana
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
3 biji cili merah
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan

 PROSES MASAK
Lumurkan ikan dengan campuran garam dan kunyit tadi hingga rata. Goreng ikan tadi, tapi jangan garing sangat,. Angkat dan toskan.

Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi atau kisarkan bahan tersebut. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur atau kisar tadi hingga harum.

Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.  Kacau rata dan masak hingga pekat. Masukkan ikan goreng dan gaul rata-rata. Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap.  boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment