Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di
semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial,
khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya
sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah
hingga 4 m.
RESEPI KETAM MASAK MERAH
5 ekor ketam
2 sudu makan cili
giling
sos cili secukupnya
1 sudu makan sos
ikan
1 sudu makan sos
tiram
sedikit kicap manis
3 helai daun limau
purut
sedikit air asam
jawa
garam dan gula/madu
secukupnya
sedikit hirisan
daun sup dan daun bawang
BAHAN KISAR
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang
besar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan
kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah
minyak.
Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kicap
manis. Kacau sebati. Kemudian masukkan air secukupnya. Apabila sudah mendidih,
masukkan ketam, daun limau purut, garam, gula/madu dan air asam jawa. Kacau
rata-rata.
Apabila sudah
masak, tutupkan api. Taburkan daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment