Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN
BAHAN
- 400 gm sotong sederhana besar
- 7 ulas bawang putih - dicincang
- 1 tangkai daun daun kari
- 3 sudu besar butter
- 3 biji cili padi - potong pendek-pendek
- 3 sudu besar susu cair - kak ton gun santan
- 5 biji telur masin - rebus, ambil semua kuning telur dan 2 putih telur. asing, dan hancurkan
- tepung jagung
- garam
- lada sulah
PROSES PENYEDIAAN
- potong sotong dan toskan. gaul sotong dengan tepung jagung, lada sulah dan garam. goreng dengan minyak yang banyak hingga kekuningan. ketepikan
- panaskan butter dan tumis bawang putih hingga wangi masukkan daun kari dan cili padi, kacau sebati
- Masukkan kuning telur, kacau lagi. campurkan susu cair, putih telur, lada sulah, garam tapi hati-hati ye kang terlebih masin bole laH masukkan sotong yang dah digoreng tadi. gaul sebati.
No comments:
Post a Comment