IKAN BAWAL
Ikan Bawal (Bramidae) merupakan satu
famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada
dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi
permintaannya berbanding yang bawal hitam. Ikan Bawal banyak terdapat di Lautan
Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.
Ikan Bawal hidup dan berenang secara
berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal cermin boleh didapati dengan
banyak. Ia juga dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di dasar
laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan
yang sesuai dengan menggunakan pukat. Bagaimanapun ia boleh ditangkap
menggunakan pancing dan rawai.
RESEPI IKAN BAWAL MASAK CUKA
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan bawal potong 2
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar - Hiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1'2 in halia - dihiris
2 biji cili merah - dihiris serong
10 biji cili padi
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
400ml air
3 sudu besar cuka
garam dan gula secukup rasa
PROSES MASAK
Goreng ikan yg telah dilumurkan garam
dan serbuk kunyit hingga masak dan sedikit garing. Ketepikan. Buangkan minyak
dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar sahaja dan tumis bawang merah, bawang
putih dan halia hingga terbit bau.
Masukkan cili merah, cili padi, biji
sawi dan serbuk kunyit. Goreng seketika.Masukkan air dan cuka dan biarkan
hingga mendidih.
Masukkan garam dan gula, lobak merah
dan ikan yg telah digoreng tadi.Biarkan mereneh sekejap (supaya rasa masam2
kuah meresap pd isi ikan. Masak seketika kemudian bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment