IKAN BAWAL
Ikan Bawal (Bramidae) merupakan satu
famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal terbahagi kepada
dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi
permintaannya berbanding yang bawal hitam. Ikan Bawal banyak terdapat di Lautan
Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.
Ikan Bawal hidup dan berenang secara
berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal cermin boleh didapati dengan
banyak. Ia juga dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di dasar
laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan
yang sesuai dengan menggunakan pukat. Bagaimanapun ia boleh ditangkap
menggunakan pancing dan rawai.
RESEPI IKAN BAWAL MASAK KARI
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan bawal
1 paket kecil rempah kari
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halba campur
1 tangkai daun kari
Sedikit serbuk cili/cili kisar – jika
suka pedas
Air asam jawa
1 kotak santan kotak – agak cair
Kacang bendi
Tomato buah
Cili hijau – belah 2
PROSES MASAK
Panaskan minyak yang banyak dan tumis
bawang bawang dan halba campur serta daun kari. Masukkan rempah kari yang
dibancuh dengan cili serbuk/cili boh dan sedikit air.
Tumis sehingga rempah garing. Masukkan
santan dan air asam jawa. Bila mendidih, masukkan ikan. Kemudian masukkan
bendi, tomato dan cili hijau.
Biarkan mendidih seketika kemudian
dikecilkan api sehingga ianya pecah minyak. Masukkan garam dan serbuk perasa.
Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment