Monday, January 15, 2018

ACAR IKAN TENGGIRI

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

ACAR IKAN TENGGIRI
BAHAN BAHAN
4 potong ikan tenggiri
4 camca sedang cili boh
2 camca sedang rempah kari
1 camca teh biji sawi
Sedikit minyak
3 tangkai cili merah (dipotong memanjang)
1 cawan santan pekat        
2 camca sedang kerisik
Rempah tumis, kunyit, garam, gula dan cuka

BAHAN DIMAYANG:
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1.25 sm halia

PROSES PENYEDIAAN
Ikan di basuh dan ditoskan. Kunyit dan garamkan ikan lalu dipanggang.

Tumis bahan-bahan mayang bersama rempah tumis, kacau hingga kuning. Kemudian masukkan rempah kari, cili boh dan santan.


Kacau hingga kuning. Masukkan kerisik, cili merah, garam, cuka dan ikan. Kacau perlahan-lahan hingga masak.

No comments:

Post a Comment