Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM PEDAS MELAKA
BAHAN BAHAN
Ikan Kembung
1 paket Cili Boh
Air Asam Jawa
2 batang daun kesum
Sedikit garam
4 sudu besar minyak
masak
4 biji bawang besar
(ditumbuk)
2 ulas bawang putih
(ditumbuk)
1 inci kunyit hidup
(ditumbuk)
Sedikit belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak ke dalam periuk. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga
keemasan. Kemudian, masukkan cili boh. Pastikan cili boh tersebut benar-benar
masak & garing.
Masukkan
bersama kunyit hidup yang telah ditumbuk tadi serta belacan. Masukkan air asam
jawa dan ikan.
Letakkan
daun kesum yang telah dibersihkan ke dalam periuk tersebut dan biarkan ia
mendidih. Perasakan dengan garam.
No comments:
Post a Comment