Wednesday, January 17, 2018

IKAN JENAHAK SWEET & SOUR

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN JENAHAK SWEET & SOUR

BAHAN BAHAN
Ikan Jenahak yang dibuang tulang - potong kiub.
1 biji cili bengala - hijau (dipotong dadu)
1 biji cili bengala - kuning (dipotong dadu)
tepung jagung
minyak masak
minyak bijan
lada sulah
maggi chicken granules
2 biji tomato
halia
bawang besar - 1 biji (dipotong dadu)
bawang putih - 3 ulas (dicincang)
halia - 3cm (dipotong halus)
sos tomato - setengah cawan
sos tiram - 1 sudu besar
sos cili - 1 sudu besar
cuka - 1 sudu besar

PROSES PENYEDIAAN
1. Perapkan isi ikan dgn tepung jagung + lada sulah selama 5 minit.
2. Goreng dengan minyak yang banyak, dan angkat bila warna bertukar ke kuning keemasan.
3. Tumis bawang besar + bawang putih + halia.
4. Masukkan tomato, dan goreng sehingga tomato masak betul - berkuah.
5. masukkan cili benggala (hijau + kuning)
6. Tambahkan sedikit air utk melembutkan cili benggala tersebut.
7. Masukkan sos tiram + sos tomato + sos cili + cuka + maggi chicken granules + garam + gula secukup rasa.

8. Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng tadi, dan percikkan dengan minyak bijan dan padamkan api.

No comments:

Post a Comment