Wednesday, January 17, 2018

IKAN KERAPU BERCILI

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KERAPU BERCILI

BAHAN BAHAN
350 gm ikan kerapu
3 batang bendi
1 biji lemon ( dikupas kulitnya & dihiris halus)
2 sudu besar cili merah (tumbuk)
1 sudu besar minyak sayur   1 sudu kecil bawang kecil (dicincang)
½ sudu kecil bawang putih (dicincang)
Garam & lada secukup rasa
1 batang daun bawang kucai (dihiris halus)

PROSES PENYEDIAAN
Basuh bersih ikan kerapu, gaulkan bersama garam, lada sulah & air perahan lemon. Setelah itu goreng menggunakan minyak.

Pastikan api dapur sederhana. Di kuali lain, panaskan minyak sayur & goreng bawang putih, bawang kecil & cili tumbuk 3 minit. Masukkan garam & lada sulah secukup rasa. Angkat & ketepikan.

Gunakan kuali yang lain, goreng lemon & daun bawang kucai menggunakan minyak kelapa. Setelah semuanya siap, letakkan ikan di dalam pinggan, taburkan gorengan daun bawang kucai goreng & lemon di atasnya.


Manakala cili goreng diletakkan sebelahnya. Jerang air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa. Sesudah itu masukkan bendi selebihnya & biarkan air mendidih lagi selama 1 minit. Buang air & tapiskan bendi tadi. Aturkan di dalam pinggan.

No comments:

Post a Comment