IKAN
Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KERAPU
BERCILI
BAHAN BAHAN
350 gm
ikan kerapu
3 batang
bendi
1 biji
lemon ( dikupas kulitnya & dihiris halus)
2 sudu
besar cili merah (tumbuk)
1 sudu
besar minyak sayur 1 sudu kecil bawang
kecil (dicincang)
½ sudu
kecil bawang putih (dicincang)
Garam
& lada secukup rasa
1 batang
daun bawang kucai (dihiris halus)
PROSES
PENYEDIAAN
Basuh bersih ikan kerapu, gaulkan bersama
garam, lada sulah & air perahan lemon. Setelah itu goreng menggunakan
minyak.
Pastikan api dapur sederhana. Di kuali
lain, panaskan minyak sayur & goreng bawang putih, bawang kecil & cili
tumbuk 3 minit. Masukkan garam & lada sulah secukup rasa. Angkat &
ketepikan.
Gunakan kuali yang lain, goreng lemon
& daun bawang kucai menggunakan minyak kelapa. Setelah semuanya siap,
letakkan ikan di dalam pinggan, taburkan gorengan daun bawang kucai goreng
& lemon di atasnya.
Manakala cili goreng diletakkan
sebelahnya. Jerang air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan garam secukup
rasa. Sesudah itu masukkan bendi selebihnya & biarkan air mendidih lagi
selama 1 minit. Buang air & tapiskan bendi tadi. Aturkan di dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment