IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KEMBUNG PERCIK
BAHAN BAHAN
1 kg ikan kembung
1 biji kelapa
1 sudu besar serbuk
kunyit
3 batang serai 1 inci lengkuas
1 inci halia
Sedikit asam jawa,
belacan dan cili boh
PROSES PENYEDIAAN
Ikan kembung
dipanggang. Santan dimasak dan masukkan rempah-rempah yang sudah digiling.
Biarkan mendidih sambil dikacau hingga masak dan pekat. Tambah serbuk perasa
jika perlu. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment