Wednesday, January 17, 2018

IKAN TENGGIRI MASAK KUNYIT

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN TENGGIRI MASAK KUNYIT

BAHAN BAHAN
2 ketul isi ikan tenggiri
1 cawan santan
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar lada hitam
1 helai daun kunyit
4 sudu besar mentega       
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
1 inci halia (dihiris halus)
2 biji bawang putih (dihiris halus)
1 batang serai
Garam

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit. Panaskan mentega dan goreng ikan hingga masak dan ketepikan.

Panaskan mentega dan tumis halia, bawang putih dan serai.

Masukkan santan, lada hitam dan kunyit hidup yang telah ditumbuk halus serta garam dan kunyit secukup rasa.

Masukkan ikan dan daun kunyit. Masak sehingga mendidih dan agak pekat.


Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment