IKAN
Ikan
ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein
manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris
dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan
tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga
untuk ikan di dalam menu.
IKAN SIAKAP
KUKUS ALA THAI
BAHAN
BAHAN
ikan
siakap mesti yang segar
serai
bawang
putih
bawah
besar
stok
ayam
air
limau nipis tanpa biji
cili
padi
gula
secukup rasa
daun
sup
satu
sudu teh sedikit tepung jagung
2
cawan air
PROSES
PENYEDIAAN
Masukkan
stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang
sederhana.
Ketuk
Serai, bawang putih Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa
biji bersama gula
semua
bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur
masukkan
ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi
tabur
hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar
tutup
kuali sehingga masak dan sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment