Wednesday, January 17, 2018

RESEPI IKAN GORENG PEDAS

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN GORENG PEDAS
BAHAN BAHAN
sekilo ikan kembong besar
3 sudu besar cili kering kisar
1 inci kunyit hidup    garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung
minyak untuk mengoreng secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
1.Bersihkan ikan dan ditos biar kering airnya;
2.Tumbuk lumat garam dan kunyit hidup;
3.Lumurkan ikan bersama cili kering kisar,tepung jagung, garam dan kunyit;

4. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga gareng.

No comments:

Post a Comment