Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM PEDAS IKAN MAYONG
BAHAN BAHAN
Ikan Mayung 600gram
(di potong ikut suka)
2 batang serai
(diitik)
20 biji lada kering
1cm keping belacan
3cm kunyit basah
2cm halia
1 biji limau nipis
(ambil jusnya saja)
Asam Jawa segenggam
Garam & perisa
jika suka
Air satu mangkuk
Minyak masak
secukup untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Basuh
ikan mayung dengan asam jawa dan sedikit garam dan rendam anggaran 1/2jam dan
toskan airnya
Lada
kering buang biji dan rebus hingga lembut, basuh bersih dan kisar bersama
belacan,kunyit hidup dan halia hingga lumat.
Pijarkan
minyak hingga cukup panas, masukkan bahan kisar tadi, kacau2 sehingga cukup
garing untuk menghasilkan asam pedas yang cukup wangi, masukkan serai yang
dititik tadi, kacau sehingga garing masukkkan sedikit air asam jawa sebatikan
dan renih agak2 3 minit masukkan ikan dan kacau lagi sehingga mesra dan
tuangkan air separas ikan sahaja,masukkan garam dan perisa tutup periuk serta
kecilkan api dan renih hingga naik minyak.
Apabila
ikan lembut dan kuah pekat masukkan jus limau renih seminit dan rasa serta
angkat. Boleh dihidangkan. Petua:
Tidak perlukan bawang untuk menghilangkan
hanyir ikan.Cara ini juga sesuai untulk masakan asam pedas segala jenis ikan
sungai atau darat.
No comments:
Post a Comment