Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU SUMBAT
TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan cencaru
[sederhana besar]
sedikit garam
10 biji cili masak
[cili ditumbuk
halus]
5 sudu minyak masak
3 biji bawang besar
[di hiris bulat]
3 sudu tempoyak
durian
sedikit gula
[terserah anda]
sedikit garam
[terserah anda]
PROSES PENYEDIAAN
ikan
dibelah di atasnya.bersihkan sesudah itu bubuh sedikit garam di luar badan
nya.kemudian kita goreng ikan itu seperti biasa.sudah masak letak
ketepi.Panaskan minyak di dalam kuali,kita goreng dulu bawang besar yang
dihiris bulat.
Goreng
sampai kekuningan,kita masukkan pula cili yang telah di tumbuk didalam kuali
bersama dengan bawang tadi kacau sampai cili tu masak.setelah masak kita bubuh
garam,gula dan tempoyak durian.
kacau
semuanya sehingga sebati.sesudah masak ,tutup api kuali itu.Ambil ikan yang
telah digoreng tadi,sumbatkan tempoyak yang telah dimasak ke dalam perut ikan .
No comments:
Post a Comment