Wednesday, January 17, 2018

IKAN MERAH MASAK ASAM

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

RESEP IKAN MERAH MASAK ASAM
BAHAN BAHAN
Dua keping isi ikan merah -perap dengan garam dan kunyit
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 labu bawang besar - hiris bulat
3 ulas bawang merah - tumbuk
¾ inci halia - tumbuk
10 ulas cili api - tumbuk
Air asam jawa
Serbuk perasa
Garam dan sedikit air

PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan yang telah diperap sehingga garing.Tumiskan bawang putih, halia, bawang merah dan cili api hingga garing dan naik bau.

Masukkan air asam jawa, sedikit garam dan serbuk perasa dan sedikit air.

Masukkan bawang besar, apabila bawang telah lembut masukkan ikan tadi. Sedia untuk dihidang!


No comments:

Post a Comment