Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN BAKAR TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
5 ekor ikan kembong
sehelai foil atau
daun pisang
7 biji cili api
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit
garam.. sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar tempoyak
PROSES PENYEDIAAN
cili padi,bawang
merah ,bawamg putih ditumbuk lumat.kemudian campurkan dengan serbuk garam dan
sedikit serbuk kunyit. kacau rata bersama tempoyak..
No comments:
Post a Comment