Tuesday, January 16, 2018

IKAN BAKAR TEMPOYAK

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN BAKAR TEMPOYAK

BAHAN BAHAN
5 ekor ikan kembong
sehelai foil atau daun pisang
7 biji cili api
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit garam..   sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar tempoyak

PROSES PENYEDIAAN
cili padi,bawang merah ,bawamg putih ditumbuk lumat.kemudian campurkan dengan serbuk garam dan sedikit serbuk kunyit. kacau rata bersama tempoyak..

selepas bahan sebati, letakkan ikan diatas folia tau daun pisang,kemudian isikan tempoyak tadi diatas ikan dan gulung ikan dengan foil  tersebut.  ulangkan cara tersebut sampai habis semua ikan.


No comments:

Post a Comment