Thursday, January 18, 2018

IKAN SIAKAP PAPRIK

Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK PAPRIK
BAHAN BAHAN

Ikan siakap

kunyit

garam

minyak

cili merah

cili padi

halia

bawang besar

bawang putih

sos tiram

bahan perasa

daun limau purut

serai

limau nipis


PROSES PENYEDIAAN

Ikan dilumur dengan garam dan kunyit, goreng sehingga warna kekuningan.Sebelahkan.


cili merah,cili padi, halia,bawang besar dan bawang putih dikisar hingga halus.Tumis bahan kisar beserta dengan serai yang dititik.Kemudian masukkan sos tiram, garam dan bahan perasa.masukkan air limau nipis dan daun limau purut.Masak selama 5 ke 10 minit

No comments:

Post a Comment