Ikan Siakap
atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air
masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan
Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan
(termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.
RESEPI
IKAN SIAKAP MASAK PAPRIK
BAHAN BAHAN
Ikan siakap
kunyit
garam
minyak
cili merah
cili padi
halia
bawang besar
bawang putih
sos tiram
bahan perasa
daun limau purut
serai
limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
Ikan dilumur dengan garam dan kunyit, goreng sehingga warna
kekuningan.Sebelahkan.
cili merah,cili padi, halia,bawang besar dan bawang putih
dikisar hingga halus.Tumis bahan kisar beserta dengan serai yang
dititik.Kemudian masukkan sos tiram, garam dan bahan perasa.masukkan air limau
nipis dan daun limau purut.Masak selama 5 ke 10 minit
No comments:
Post a Comment