Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN BILIS GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
200 gram ikan bilis (dibersihkan)
1 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris
2 sudu besar cili giling
¼ cawan air
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Ikan bilis digoreng terlebih dahulu. Kemudian panaskan sedikit
minyak yang telah digunakan untuk menggoreng ikan bilis tadi.
Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Kemudian masukkan cili
giling. Tumiskan hingga garing. Masukkan cili merah, hijau, air, garam dan gula.
No comments:
Post a Comment