Tuesday, January 16, 2018

IKAN BILIS GORENG BERLADA

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN BILIS GORENG BERLADA

BAHAN BAHAN
200 gram ikan bilis (dibersihkan)
1 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris       
2 sudu besar cili giling
¼ cawan air
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Ikan bilis digoreng terlebih dahulu. Kemudian panaskan sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng ikan bilis tadi.

Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Kemudian masukkan cili giling. Tumiskan hingga garing. Masukkan cili merah, hijau, air, garam dan gula.

Biarkan seketika hingga kering sedikit. Apabila masak bolehlah dihidangkan bersama-sama nasi.

No comments:

Post a Comment