IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
HINAVA SADA (IKAN)
BAHAN BAHAN
BAHAN A
1 kg Isi Ikan Tengiri/Titir - dihiris
5 ulas bawang merah dihirs halus
2 inc halia muda dihiris halus
5 inci peria dihiris halus dan dibubuh garam dan dicuci
2 biji cili merah besar dihiris halus
Biji bambangan diparut dan dikeringkan
BAHAN B
1 cawam Air limau nipis
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Bahan A dan B digaul bersama dan disimpan dalam peti sejuk sehingga dimakan.
No comments:
Post a Comment