Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
BAWAL GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan bawal
lada hitam
(terpulang)
3 ulas bawang kecil
kunyit
garam
bawang besar
(didiris nipis)
daun bawang
(2")
cili merah / hijau
PROSES PENYEDIAAN
lada
hitam ditumbuk bersama bawang kecil. ikan bawal digoreng seperti biasa (garam
kunyit) sehingga garing. kemudian bahan yg ditumbuk td ditumis atas minyak
sehingga agak garing.
masukkan
sedikit kunyit, garam dan bahan perisa secukup rasa. masukkan ikan yg telah
digoreng tadi ke dalam bahan yg ditumis. goreng sebentar sehingga perasa
menyerap masuk ke dalam ikan tadi.
kemudian
masukkan bawang besar, daun bawang, cili merah/hijau dan tutup api. sedia
dihidang dan dimakan.
No comments:
Post a Comment