IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN REBUS KUNING
BAHAN BAHAN
200g ikan tongkol/
kembung
2 biji tomato
3 biji kacang bendi
Daun Kesum
Bunga kantan
4 biji cili padi
BAHAN UNTUK DITUMBUK:
Kunyit hidup
Halia
serai
Bawang merah
(Ditumbuk)
Bawang putih
(ditumbuk)
Perasa:
asam jawa
Minyak masak
Garam
PROSES PENYEDIAAN
1.Tumis kesemua bahan
- bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
2.masukkan
bahan-bahan perasa
3.Masukkan ikan
tongkol/kembung yang telah dicuci dgn bersih.
4. letakkan secukup
air, tutup hingga mendidih.
5. Maukkan tomato,
kacang bendi, daun kesum, bunga kantan dan cili padi sehingga masak.
No comments:
Post a Comment