IKAN
Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KELI GULAI
LEMAK DAUN KADOK
BAHAN BAHAN
2 ekor
ikan keli
santan
1 inci
kunyit hidup
1 inci
lengkuas
4 biji
cili padi
3 ulas
bawang merah
2 keping
asam
berapa
helai daun kadok
garam
PROSES
PENYEDIAAN
tumbuk kunyit, bawang merah dan lengkuas
serta cili padi hingga lumat dan masukkan dalam periut bersama santan.
Setelah mengelegak masukan ikan dan daun
kadok, asam dan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment