Wednesday, January 17, 2018

IKAN KELI GULAI LEMAK DAUN KADOK

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KELI GULAI LEMAK DAUN KADOK 


BAHAN BAHAN
2 ekor ikan keli
santan
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
4 biji cili padi
3 ulas bawang merah
2 keping asam
berapa helai daun kadok
garam

PROSES PENYEDIAAN
tumbuk kunyit, bawang merah dan lengkuas serta cili padi hingga lumat dan masukkan dalam periut bersama santan.


Setelah mengelegak masukan ikan dan daun kadok, asam dan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment