IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN DURI MASAK LADA
BAHAN BAHAN
Ikan Mayong/ Duri
150 grm kerisik
kelapa
sepeket rempah kari
ikan
Air Asam Jawa,
sedikit perasa (
Ajinomoto )
Dauh Kesum, Bunga
Kantan, Terung
Air
BAHAN UNTUK DIKISAR
30 tangkai Chili
Kering
10 ulas bawang
merah ( Kecil )
5 ulas bawang puteh
Sedikit Halia (
sebesar ibu jari )
Sedikit Lada Hitam
Sedikit Belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak masak, Tumiskan bahan yang telah dikisar halus tadi dan biarkan sampai
chili tadi garing, masuk kan garam , kerisik, rempah , ikan dan sedikit air.
Biar
kan sehingga ikan tadi empuk , masukkan air asam jawa, bunga kantan, daun
kesum, terung dan sedikit perasa ajinomoto dan biarkan sehingga ia masak.
No comments:
Post a Comment