Wednesday, January 17, 2018

IKAN DURI MASAK LADA

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN DURI MASAK LADA


BAHAN BAHAN
Ikan Mayong/ Duri
150 grm kerisik kelapa
sepeket rempah kari ikan
Air Asam Jawa,
sedikit perasa ( Ajinomoto )
Dauh Kesum, Bunga Kantan, Terung
Air

BAHAN UNTUK DIKISAR
30 tangkai Chili Kering
10 ulas bawang merah ( Kecil )
5 ulas bawang puteh
Sedikit Halia ( sebesar ibu jari )
Sedikit Lada Hitam
Sedikit Belacan

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak masak, Tumiskan bahan yang telah dikisar halus tadi dan biarkan sampai chili tadi garing, masuk kan garam , kerisik, rempah , ikan dan sedikit air.


Biar kan sehingga ikan tadi empuk , masukkan air asam jawa, bunga kantan, daun kesum, terung dan sedikit perasa ajinomoto dan biarkan sehingga ia masak.

No comments:

Post a Comment