Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN CENCARU BAKAR SUMBAT
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan
cencaru, anggar 1 kg berat
Minyak untuk
dilengser
1 ½ camca besar
mentega-untuk disumbat
½ biji bawang
besar, dicincang-untuk disumbat
8 tangkai daun sup,
dihiris batangnya sahaja-untuk disumbat
1 biji cili merah,
dibuang biji dan dihiris-untuk disumbat
3 tangkai daun
bawang, dihiris-untuk disumbat
1 ulas bawang
putih, dicincang-untuk disumbat
½ cawan kerang,
direbus dan dihiris-untuk disumbat
½ camca teh serbuk
lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili
giling-untuk disumbat
Garam secukup
rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk
disumbat
½ cawan serbuk
roti-untuk disumbat
PROSES PENYEDIAAN
Cairkan
mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, batang daun suo, cili merah, daun
bawang dan bawang putih. Kacau hingga wangi. Masukkan kerang, serbuk lada sulah
dan cili giling. Kacau rata. Angkat dan masukkan garam, telur dan serbuk roti.
Kacau hingga ia sebati.
Alas
kertas timah pada tin bakar dan lengserkan dengan sedikit minyak. Letak ikan
yang telah dibuang tulang tengahnya melalui bahangian perut, di atas kertas
timah dan masukkan inti ke dalam perut ikan.
Bakar
ikan 30-40 minit pada suhu 200'c. Apabila ikan masak, angkat dan letakkan di
dalam piring. Siat kulit ikan pada bahagian atasnya dan tuangkan sos dadih.
No comments:
Post a Comment