Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM PEDAS IKAN MERAH
Seekor ikan merah
sederhana besar
3 sudu cili giling
(jika ingin pedas, tambahkan)
5 ulas bawang merah
)
2 ulas bawang putih
)
2 cm halia )
2 cm kunyit hidup
)dikisar/ditumbuk
Sedikit belacan )
Asam jawa
(dijadikan jus)
Kobis segar atau
sayur yang dijerukkan
Garam secukup rasa
Minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan pula cili
giling dan tumis sehingga garing. Perlahankan api dan masukkan ikan. Selepas
itu, masukkan pula jus asam jawa dan biarkan api perlahan sehingga mendidih.
Masukkan
kobis atau jeruk sayur. Tutup periuk dan
biarkan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment