Wednesday, January 17, 2018

IKAN KEMBUNG MASAK CUKA

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KEMBUNG MASAK CUKA


BAHAN BAHAN
3 ekor ikan kembung
2 biji cili hijau - dipotong memanjang
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Sedikit cuka (¼ cawan)
Gula
Garam
Minyak untuk mengoreng
Sedikit halia - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
Satu sudu kecil halba
1 batang mentimun
4 cawan air

PROSES PENYEDIAAN
Ikan kembung dibasuh bersih dan digoreng hingga garing. Ketepi kan.

Masuk kan sedikit minyak dan goreng bawang putih, bawang merah, halia dan halba sehingga naik bau. Setelah itu masukan 4 cawan air, bawang besar, cili hijau, mentimum (dipotong keci-kecil, buang empulurnya.


Kemudian tuang sedikit cuka, gula dan garam dan ikan yang telah digoreng tadi. Didihkan sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment