Wednesday, January 17, 2018

IKAN MASAK SAMBAL

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN MASAK SAMBAL

BAHAN BAHAN
5 ekor ikan (ikut suka jenis apa)
4 biji cili merah
cili api/padi mengikut kepedasan yang diigini.
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit belacan mengikut rasa
semangkuk air asam jawa
sedikit garam mengikut rasa
3 sudu besar gula
minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
1.goreng ikan dahulu
2.campurkan semua bahan diatas kecuali ikan dan minyak,kemudian kisar bahan tersebut hingga lumat.
3.panaskan minyak.
4.tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehinggan naik minyak.
5.masukkan ikan kedalam kuali dan balikkan supaya bahan tumisan tersebut sebati bersama ikan.
6.kemudian hidangkan kedalam pinggan yang cantik.

7.(pastikan rasa terlebih dahulu untuk memastikan masakan berasa garam,pedas dan sedap)

No comments:

Post a Comment