Tuesday, January 16, 2018

ASAM IKAN PATIN

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

ASAM IKAN PATIN

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin
*50 sen cili padi
* 5 ulas bawang merah
* sedikit kunyit
* sedikit belacan
5 keping asam gelugor (ikut suka, jika suka masam tambahkan lagi bilangan asam gelugor)
2000 ml air
Garam secukup rasa

* Bahan-bahan ini hendaklah dikisar bersama

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan yang telah dikisar, ikan, asam gelugor, garam dan air ke dalam periuk.
Letakkan periuk di atas api yang sederhana sehingga mendidih.

Setelah mendidih kecilkan api dan biarkan sehingga 5 minit atau sehingga kuah itu pekat sedikit. Setelah itu padamkan api. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment