Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM IKAN PATIN
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin
*50 sen cili padi
* 5 ulas bawang
merah
* sedikit kunyit
* sedikit belacan
5 keping asam
gelugor (ikut suka, jika suka masam tambahkan lagi bilangan asam gelugor)
2000 ml air
Garam secukup rasa
* Bahan-bahan ini
hendaklah dikisar bersama
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan
bahan yang telah dikisar, ikan, asam gelugor, garam dan air ke dalam periuk.
Letakkan
periuk di atas api yang sederhana sehingga mendidih.
Setelah
mendidih kecilkan api dan biarkan sehingga 5 minit atau sehingga kuah itu pekat
sedikit. Setelah itu padamkan api. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment