IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN MASAK THAI
BAHAN BAHAN
Bahan-bahan A
Ikan kerapu/siakap/merah-disapu
garam
Daun Limau Purut-
dimayang halus
Serai - dimayang
halus
Cili Kering/Cili
Padi -dimayang halus
Lengkuas -dimayang
halus
Bahan-bahan B (kuah)
Barang putih -
dicincang
air putih - 1-2
cawan
Kicap cair
kicap pekat
kiub pati ayam
limau nipis
gula
garam
PROSES PENYEDIAAN
Ikan digoreng garing
dan diangkat.
Bahan-bahan A tadi
digoreng hingga layu dan diangkat.Gunakan minyak yang sama,tumis bawang putih
hingga wangi dan masukan air,kicap cair,kicap pekat dan pati kiub ayam biar
mendidih
masukan gula dan
garam secukup rasa..biar didih sebentar dan tutup api baru diperahkan air limau
nipis.
No comments:
Post a Comment