IKAN
Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
5 ekor
ikan kembung sederhana besar(potong 2)
4 sudu
besar tempoyak
2 ulas
bawang putih (ditumbuk)
5 ulas
bawang merah (ditumbuk0
2 cm
lengkuas (dipotong nipis)
2 keping
asam keping
3 cm
kunyit hidup @ serbuk
2 cawan
air
garam
secukup rasa dan
bahan
perasa (jika suka)
PROSES
PENYEDIAAN
1) masukkan semua bahan kecuali ikan
2)bila bahan tadi mula mendidih masukkan ikan
yang telah dipotong
No comments:
Post a Comment