Wednesday, January 17, 2018

IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK

BAHAN BAHAN
5 ekor ikan kembung sederhana besar(potong 2)
4 sudu besar tempoyak
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk0
2 cm lengkuas (dipotong nipis)
2 keping asam keping
3 cm kunyit hidup @ serbuk
2 cawan air
garam secukup rasa dan
bahan perasa (jika suka)

PROSES PENYEDIAAN
1) masukkan semua bahan kecuali ikan

2)bila bahan tadi mula mendidih masukkan ikan yang telah dipotong

No comments:

Post a Comment