IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN PATIN BERLADA
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin
(dipotong ikut suka)
BAHAN TUMBUK
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
kunyit hidup
cili kering >
ikut suka
bunga kantan >
ikut suka 1 batang serai > diketuk
2 sudu makan serbuk
kari ikan
daun kunyit >
ikut suka
sedikit minyak
air > ikut suka
BAHAN PERASA
serbuk lada
>ikut suka
garam >ikut suka
aji no moto
>ikut suka
gula > ikut suka
PROSES PENYEDIAAN
1. gaulkan ikan yang
telah dipotong dengan serai.
2.panaskan minyak di
dalam kuali
3.tumis bahan tumbuk
4.masukkan kari
5.masukkan air
6.masukkan ikan
7.bila dah mendidih
masukkan daun kunyit dan bahan perasa. Biarkan mendidih sekejap kemudian angkat
No comments:
Post a Comment