Tuesday, January 16, 2018

GULAI IKAN PATIN

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

GULAI IKAN PATIN 

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin (sederhana besar)
1 biji kelapa (diambil santannya)
1-2 sudu rempah kari ikan
3 sudu besar air asam jawa
3 biji cili hijau
pucuk ubi kayu (dicelur)
garam secukup rasa

Bahan utk membersih ikan:
Tepung gandum
Air asam jawa   Bahan utk dikisar:
1 ulas bawang putih
3 biji cili kering
5 ulas bawang merah
½ inci kunyit
2 hirisan lengkuas

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan dengan tepund gandum, selepas seminit rendamkan ikan yang dilumur tadi didalam air asam jawa. Selepas 5 minit bilas ikan tersebut hingga bersih dan toskan.

Kemudian masukkan ikan bersama bahan yang dikisar, rempah kari dan air asam jawa kedalam periuk.


Renihkan sekejap dengan api yang perlahan, setelah air dari ikan tadi hampir kering masukkan santan, garam serta daun ubi (waktu masukkan santan bolehlah dibesarka api). Biarkan mendidih baru diangkat.

No comments:

Post a Comment