Wednesday, January 17, 2018

IKAN KELI MASAK MERAH

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KELI MASAK MERAH 

BAHAN BAHAN
5 ekor ikan keli
10 biji cili kering (kisar)
10 ulas bawang merah (mayang)
3 ulas bawang putih (mayang)
½ inci halia(mayang)
air asam jawa
belacan      serbuk kunyit
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
ikan keli dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak.

ketepikan. tumis bahan2 yang dimayang hingga separuh garing.kemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisar.


tumis hingga pecah minyak. kemudian masukkan air asam jawa, belacan,garam dan gula. akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati.

No comments:

Post a Comment