Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM TUMIS IKAN PARI
BAHAN BAHAN
300 gm ikan pari
3 sudu besar cili
kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia,
lengkuas, kunyit hidup (digiling halus)
Sedikit belacan 2 biji buah keras
1 ikat daun kesum
Semangkuk air asam
jawa
Minyak untuk
menumis
Garam, gula dan
serbuk perasa secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan yang digiling tadi bersama cili
kering dan buah keras. Kacau hingga garing.
Setelah
itu, masukkan air asam jawa, daun kesum, garam, gula dan serbuk perasa. Biar
hingga mendidih. Sesudah masak dan cukup rasa terus diangkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment