Monday, January 15, 2018

ASAM TUMIS IKAN PARI

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

ASAM TUMIS IKAN PARI
BAHAN BAHAN
300 gm ikan pari
3 sudu besar cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia, lengkuas, kunyit hidup (digiling halus)
Sedikit belacan  2 biji buah keras
1 ikat daun kesum
Semangkuk air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan yang digiling tadi bersama cili kering dan buah keras. Kacau hingga garing.


Setelah itu, masukkan air asam jawa, daun kesum, garam, gula dan serbuk perasa. Biar hingga mendidih. Sesudah masak dan cukup rasa terus diangkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment