Tuesday, January 16, 2018

GULAI MASAM TEMPOYAK

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

GULAI MASAM TEMPOYAK

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin (sederhana besar)
2 cm kunyit hidup (tumbuk lumat)
4 sudu tempoyak.(tambah jika ingin pekat dan lebih masam )
4 - 5 cawan air
5 - 6 biji cili padi (tambah jika ingin pedas)- tumbuk lumat
1 batang bunga kantan.( kalau tak de nak letak daun kesum pun boleh).
garam dan serbuk perasa.

PROSES PENYEDIAAN
ikan patin di basuh dengan asam limau nipis untuk manghilangkan bau hanyir.Kemudian rendam dengan air beras sekejab.( Basuh dan toskan.)

masukkan bahan tumbuk , tempoyak dan air.


bila mendidih masukkan ikan, garam dan perasa. Masukkan bunga kantan tunggu sehingga ikan masak dan mendidih sekali lagi.

No comments:

Post a Comment