Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM PEDAS NYONYA
1 ekor ikan
siakap/merah/jenahak
(sederhana besar)
*15 biji cili
kering
*3 ulas bawang
besar
*6 ulas bawang
putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit
hidup
* Dikisar 1 sudu besar otak udang
2 biji buah tomato
10 batang kacang
bendi
6-10 biji tauhu
kecil goreng
1 kumtum bunga
kantan - dibelah 2 & diketuk
30 sen daun kesum -
dileraikan
Sekepal asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibuang perut sahaja dan
dibersihkan dengan asam jawa (Jangan dipotong).
Tumis bahan yang dikisar didalam
kuali sehingga naik aromanya.
Masukkan ikan yang telah dibersihkan
biarkan seminit supaya ramuannya sebati.
Masukkan air asam jawa, garam,
bunga kantan, daun kesum dan otak udang biarkan sehingga mendidih.
Masukkan tauhu goreng, tomato
dibelah 4, kacang bendi dan biarkan ia sedikit lecur.
No comments:
Post a Comment