Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
BOTOK BOTOK IKAN
BAHAN BAHAN
3 keping ikan
tenggiri @ 3 ekor ikan kembong
3 bungkus rempah
kari ikan
5 ulas bawang
merah*
4 ulas bawang
putih*
2 batang serai*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 sudu kerisik
3 biji limau nipis
Garam dan gula
secukup rasa
* Dikisar ½ cekak pucuk bebuas
½ cekak pucuk kadok
½ cekak pucuk ubi
kayu
½ cekak pucuk
mengkudu
½ cekak pucuk
puding
½ cekak daun cekur
2 helai daun kunyit
- diracik
4 - 5 sudu pati
santan
3 helai daun pisang
untuk membungkus
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan dan toskan.
Campurkan bahan yang dikisar dengan serbuk kari dan masukkan garam, gula, kerisik, air limau nipis, daun kunyit, pati santan dan digaul rata.
Semua pucuk ulaman dibahagi tiga dan disusun di atas daun pisang secara berasingan (untuk menjadikan 3 bungkus).
Rempah yang telah digaul dibahagi 3 dan diletakkan di atas pucuk-pucuk ulaman kemudian letakkan 1 ekor/keping ikan di atas rempah tadi selepas itu diletakkan lagi rempah di atas ikan dan tutup ikan dengan pucuk ulaman semula serta bungkus dengan daun pisang.
Kukus sehingga 15 - 20 minit.
No comments:
Post a Comment