Wednesday, January 17, 2018

IKAN GORENG TAUCU

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN GORENG TAUCU

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan bawal atau ikan kembung, digaul garam dan kunyit
20 tangkai cili padi, ditumbuk kasar-kasat
4 camca sedang taucu
2 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris      
2 batang serai, dititik
2 biji tomato, dibelah empat
½ cawan minyak masak
Garanm dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan hingga kuning dan angkat. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga wangi.


Masukkan taucu, cili padi, tomato. gula dan garam. Kacau hingga rata. Akhir sekali masukkan ikan goreng. Kacau lagi hingga sebati baru diangkat.

No comments:

Post a Comment