Tuesday, January 16, 2018

GULAI IKAN SEMBILANG

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

GULAI IKAN SEMBILANG

BAHAN BAHAN
300 gm ikan sembilang
½ biji kelapa
8 labu bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang daun kesum        
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan dan potong setebal 3.5 cm. Gaulkan dengan tepung untuk menghilangkan bau hanyir.

Bilas dan toskan. Tumbuk 3 labu bawang merah dan 2 ulas bawang putih. Gaul dengan rempah kari dan serbuk jintan putih. Mayang 5 labu bawang merah dan 2 ulas bawang putih.

Panaskan minyak dalam periuk atau belanga tanah dan tumiskan bawang. Apabila kuning masukkan rempah bersama air. Kacau hingga garing dan berbau wangi.


Setelah pecah minyak masukkan santan. Kacau rata-rata. Masukkan ikan, garam dan daun kesum. Apabila mendidih masukkan air asam jawa. Kacau selama 2 minit dan angkat.

No comments:

Post a Comment