Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
RESEPI IKAN MASAK PEDAS MASIN
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan kembung
bawang merah 5 biji
bawang putih 3 biji
halia 1 cm
serai 1 batang
1 kiub ayam
lada putih 1 sudu kecil
bunga lawang,jintan manis,
1 sudu garam
1 sudu ajinomoto
1 sudu asam jawa
kari adabi.
PROSES PENYEDIAAN
ikan dibuang isinya dan digoreng.
tumis bawang merah,bawang putih,halia, serai. masukkan
air asam jawa dan kari adabi
No comments:
Post a Comment