Wednesday, January 17, 2018

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK PEDAS MASIN

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

RESEPI IKAN MASAK PEDAS MASIN

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan kembung
bawang merah 5 biji
bawang putih 3 biji
halia 1 cm
serai 1 batang
1 kiub ayam
lada putih 1 sudu kecil      
bunga lawang,jintan manis,
1 sudu garam
1 sudu ajinomoto
1 sudu asam jawa
kari adabi.

PROSES PENYEDIAAN
ikan dibuang isinya dan digoreng.
tumis bawang merah,bawang putih,halia,  serai.  masukkan air asam jawa dan kari adabi
masukkan kiub stok ayam,lada putih,garam,ajinomoto,bunga lawang dan jintan manis.

No comments:

Post a Comment