IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
GULAI TELUR IKAN
BAHAN BAHAN
600 gm telur ikan
200 gm serbuk kari
20 gm halba campur
50 gm air asam jawa
2 tangkai daun kari
300 gm minyak masak
1 liter santan,
daripada sebiji kelapa
4 tangkai cili
merah, dibelah empat
4 tangkai cili
hijau, dibelah empat
4 biji tomato,
dibelah empat
Garam secukupnya
250 gm bawang merah
- dihiris halus
150 gm bawang besar
- dihiris halus
60 gm bawang putih
- dihiris halus
20 gm halia -
dihiris halus
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak di dalam kuali. Tumis daun kari dan halba campur sehingga wangi.
Masukkan bahan-bahan hiris. Kacau hingga garing.
Perlahankan
api dan masukkan sedikit air. Kacau lagi hingga pecah minyak. Masukkan air asam
jawa, garam dan santan.
Biarkan
mendidih baru masukkan telur ikan, cili hijau, cili merah dan tomato.
No comments:
Post a Comment