Tuesday, January 16, 2018

GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

GULAI  TEMPOYAK IKAN KEMBUNG 

BAHAN BAHAN
1 kg ikan kembung (dipotng dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai   10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam


PROSES PENYEDIAAN
Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.

Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
Masukkan serbuk kunyit dan garam


Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment