IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG
BAHAN BAHAN
1 kg ikan kembung
(dipotng dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai 10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan
ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan
serai yang telah dititik.
Tempoyak
dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
Masukkan
serbuk kunyit dan garam
Apabila
mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment