Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
ASAM PEDAS KEPALA IKAN
MAYONG
BAHAN BAHAN
1 ekor Kepala Ikan
Mayong(Duri)
Bahan A
65 tangkai cili
kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
½ inci kunyit
¼ inci halia
½ inci belacan
2 sudu lada hitam
2 ikat daun kesom
1 cawan air asam
jawa
Garam
sedikit serbuk
perasa
sayur bendi
minyak
4 cawan air
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak
Tumbuk
lada hitam sehingga lumat, kemudian kisar bahan-bahan A bersama lada hitam yang
di tumbuk sehingga lumat, kemudian tumiskan bahan-bahan A tadi sehingga garing,
setelah garing masukkan kepala ikan mayong(Duri) tadi masuk sekali dengan air
asam jawa dan daun kesom, tunggu sehingga mendidih sedikit baru masukkan air(jangan
terlalu banyak air)
No comments:
Post a Comment