IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KUAH LADA
BAHAN BAHAN
200ml minyak
500gm ikan tenggeri
batong dicuci bersama air asam garam di toskan
BAHAN-BAHAN REMPAH
20 tangkai cili
kering
10 biji bawang
merah
4 biji bawang putih
4 cm halia
2 cm kunyit hidup
dimesin halus
1 sudu kecil
belacan
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada
hitam
½ sudu teh jintan
manis
Sedikit air asam
jawa secukupnya
2 sudu keresek
Garam secukup rasa
BAHAN SAYURAN
2 biji terong bulat
dipotong 4
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan
tumis bahan mesin sampai wangi.
Masukkan air asam
jawa dan didihkan untuk beberapa minit masukkan terong untuk seketika.
Masukkan kepinggan
ikan dan perlahankan api dan remeh.
Masukkan keresekdan
garam teruskan meremeh.
Kalau kuah terlalu
pekat masukkan sedikit air. Masak seterusnya.
No comments:
Post a Comment