Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA
BAHAN BAHAN
5 Ikan cencaru/ikan jaket
1 biji Kelapa parut.
5 biji Cili masak dikisar atau ditumbuk.
(ikut rasa nak pedas atau tak)
sentengah sudu garam.
½ gula.
Daun kunyit 3 helai
Dihiris kecik-kecik.
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan bersama.Sumbat bahan tersebut dlm dlm ikan cencecaru yabg
dibelah.Bakar di avon,kuali atau bakar dengan mengguna bara api.
No comments:
Post a Comment