Wednesday, January 17, 2018

RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA
BAHAN BAHAN
5 Ikan cencaru/ikan jaket
1 biji Kelapa parut.
5 biji Cili masak dikisar atau ditumbuk.
(ikut rasa nak pedas atau tak)
sentengah sudu garam.
½ gula.
Daun kunyit 3 helai
Dihiris kecik-kecik.

PROSES PENYEDIAAN
Bersih ikan cencaru.Jangan buang kulit.Dibelah tengah-tengah.Campur kan semua bahan2 dalam satu mangkuk.kelapa,cili,garam,gula dan daun kunyit.

Gaulkan bersama.Sumbat bahan tersebut dlm dlm ikan cencecaru yabg dibelah.Bakar di avon,kuali atau bakar dengan mengguna bara api.

No comments:

Post a Comment