IKAN
Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN KEMBUNG
KUKUS
BAHAN BAHAN
4 ekor
ikan kembung
secubit
asam jawa
5 cili
padi (dihiris)
2 biji
bawang merah (dihiris)
sedikit
air
garam
& serbuk perasa
PROSES
PENYEDIAAN
Bancuhkan sedikit air bersama asam jawa,
garam dam sebuk perasa. curahkan diatas ikan. taburkan cili padi dan bawang.
kukuskan sehingga masak. kalu ada belimbing buluh, hiris dan masukkan sekali.
lagi best.
No comments:
Post a Comment