Wednesday, January 17, 2018

IKAN KEMBUNG KUKUS

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN KEMBUNG KUKUS


BAHAN BAHAN
4 ekor ikan kembung
secubit asam jawa
5 cili padi (dihiris)
2 biji bawang merah (dihiris)
sedikit air
garam & serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN

Bancuhkan sedikit air bersama asam jawa, garam dam sebuk perasa. curahkan diatas ikan. taburkan cili padi dan bawang. kukuskan sehingga masak. kalu ada belimbing buluh, hiris dan masukkan sekali. lagi best.

No comments:

Post a Comment