Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam
bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan
daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam
sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang
disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan
pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis
tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk
kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di
dalam menu.
RESEPI
IKAN KEMBUNG MASAK SINGGANG
BAHAN-BAHAN
2 ekor Ikan kembung / 1 keping tenggiri
4/5 ulas bawang putih,
2 biji Lada hidup / 6 biji cili padi
4 keping asam keping (saiz sederhana)
1 inci Lengkuas
1 cm Kunyit
Garam
( sukatan bahan adalah mengikut citarasa )
PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibersihkan tanpa perlu dikelar.
Bawang boleh dihiris dua atau dimasukkan sebiji-sebiji. Begitu
juga lada hidup, asam keping dan kunyit. Lengkuas diketuk sedikit.
Sediakan periuk yang sesuai dengan saiz ikan. Masukkan air dan
campurkan semua bahan-bahan tadi. Kemudian bolehlah dimasukkan garam. Tunggu
sehingga ikan masak dan tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment