Wednesday, January 17, 2018

IKAN MASIN MASAK ASAM

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN MASIN MASAK ASAM

BAHAN BAHAN
3 kping - isi ikan masin (potong dadu)
1 cawan - air asam jawa
3 biji - cili padi ( di ketuk2)
2 biji - bawang besar(hiris bulat/ tebal)
1 biji - tomato ( hiris bulat/tebal)
4 sudu minyak masak.

PROSES PENYEDIAAN
panaskan 4 sudu minyak masak.
goreng ikan isi ikan masin ( potong dadu )hingga kuning. angkat.
kemudian tinggalkan sedikit minyak.
kemudian goreng bawang, cili dan tomato yang telah dihiris.
setelah kuning.. masukkan air asam jawa tadi. masak hingga ia mendidih.

x perlu tambah garam.

No comments:

Post a Comment