IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN GORENG ASAM
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap
8 biji cili kering
3 biji bendi
3 biji bawang merah
2 biji buah keras
1 batang serai
Sedikit kunyit
& lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk
cili kering, serai, kunyit & lengkuas hingga lumat. Kemudian tumbuk pula
bawang merah & belacan.
Kemudian
tumiskan rempah yg telah ditumbuk tadi & bila telah naik baunya,p erahkan
sedikit air asam jawa & air. Bila kuahnya telah mendidih, masukkan ikan
& bendi. Jika suka, masukkan tomato & angkat.
No comments:
Post a Comment